Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η ημερομηνία διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων του 2020, εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των γονιών τους.
«Οι πανελλήνιες θα γινουν κανονικά; Θα γίνουν τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Η υλη θα μειωθεί ή θα παραμείνει ίδια;» είναι ερωτήματα που ζητούν απάντηση, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει, ούτε και οι πλέον αρμόδιοι όπως το υπουργείο Παιδείας, καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Αυτή είναι και η μόνιμη επωδός: ότι δηλαδή βασική στόχευση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να διενεργηθούν οι Εξετάσεις σε ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες τους. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της εξάπλωσης και αντιμετώπισης του κοροναϊού, καθώς επίσης και από τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ.
Το έκτακτο σχέδιο του υπ. Παιδείας
Με δεδομένο ότι η υπουργός Παιδείας εχει επισημάνει ότι δεν θα χαθεί ούτε η σχολική, ούτε η ακαδημαϊκή χρονιά, τα σενάρια είναι πολλά και εξετάζονται όλα.
Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου παιδείας, προβλέπει παράταση του σχολικού έτους και μετάθεση των Πανελληνίων για τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου με παράλληλη δραστική μείωση της εξεταστέας ύλης.
To σενάριο για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο υπάρχει και θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες που θα δώσουν οι ειδικοί για τον κοροναϊό.
Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», στόχος είναι να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες «Ιούνιο ή Ιούλιο, όσο πιο κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Γι’ αυτό ‘’τρέχουν’’ οι δηλώσεις και οι διαδικασίες, όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή».
Παράλληλα, χαρακτήρισε απευκταίο το σενάριο διεξαγωγής των εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, γιατί εκτός των άλλων « επιμηκύνει και την αναστάτωση στους μαθητές».
«Περιμένουμε τις οδηγίες των ειδικών για το πότε μπορούμε να ανακοινώσουμε ημερομηνία των εξετάσεων» τόνισε, ενώ συσχέτισε την ύλη με το πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία.
«Μέχρι στιγμής υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής των σχολείων μετά το Πάσχα. Αν για παράδειγμα ανοίξουν αρχές Μαΐου, θα υπάρχουν δύο μήνες μαθημάτων» υπογράμμισε σχετικά με τη διδακτέα ύλη.
Υπάρχει «άγχος και ανασφάλεια» στους μαθητές
Ενδεικτικά της αγωνίας μαθητών και γονιών, είναι τα όσα είχε πει στο MEGA, ο Γιώργος Αλεξανδράκης, μαθητής της Γ’ Λυκείου: «Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για το πότε θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Το άγχος μας είναι πλέον φανερό. Οι Πανελλήνιες είναι μια τρομερά αγχωτική περίοδος και ψυχοφθόρα διαδικασία για εμάς», εξήγησε.
«Με τις τελευταίες εξελίξεις και τον κοροναϊό δεν λειτουργεί και το σχολείο. Στο δικό μου το σχολείο στη Μύκονο δεν έχει ξεκινήσει (σ.σ. μέχρι τις 25/3) η ηλεκτρονική διδασκαλία. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που προσπαθούν να τα επιλύσουν για να ξεκινήσει», πρόσθεσε.
Κεραμέως : Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε σε όλους πρόσβαση στα εξ αποστάσεως μαθήματα
«Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε σε όλους πρόσβαση στην εκπαίδευση», ανάφερε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA η κ. Κεραμέως.
Μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα το υπ. Παιδείας αναμένεται να έχει πλήρη εικόνα για την ύλη που έχουν διδαχθεί οι μαθητές της Γ τάξης, όλων των Λυκείων της χώρας, προκειμένου να ανακοινώσει σε πρώτη φάση πριν το Πάσχα τη μείωση της εξεταστέας ύλης των μαθητών της Γ Λυκείου.
Η κ. Κεραμέως είπε, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους διαδικτύου προκειμένου «να στηρίξουν την προσπάθεια της τηλε-εκπαίδευσης».
Επιπλέον προανήγγειλε διαμοιρασμό tablet στους μαθητές που έχουν ανάγκη, αλλά και δυνατότητα «να συνδεθεί κάποιος στη σύγχρονη πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης με αστική χρέωση μέσω σταθερού τηλεφώνου εάν δεν έχει ίντερνετ».